Något som de senaste åren blivit mycket populärt är fitnessträning och den nya trenden är att träna upp sig tillsammans med sin hund. Men tänk på att din jycke kan vara minst lika otränad som du, så börja mjukt och arbeta successivt upp ett högre tempo!

”På samma sätt som asfalt kan slita på hundägarens knän och leder kan även hunden ta skada. […] Tränar man för mycket på asfalt sliter det på trampdynor och ligament. Men det är ingen fara om man kör något pass i veckan på asfalt […]” läs mer här.

När det kommer till träning är det precis samma sak för människor och hundar: man måste bygga upp sin styrka successivt. Visst, det är klart att en hund har lättare att komma i form än vad en otränad människa har, men likväl ska man bygga upp kondition och muskler gradvis. Sålunda handlar det om att anpassa träningen efter hunden. För när en hund som hela livet fått det bästa av det bästa och endast tränat genom de dagliga promenaderna och lite bus ibland på helgen ska sätta igång med ordentliga träningspass tar det lite längre tid att anpassa sig. Likväl måste man även tänka på vilken ras hunden är eftersom att vissa raser har kortare nosvägar vilket påverkar deras andning och vissa raser är tyngre och orkar inte lika mycket. Dessa hundar ska man inte träna löpträning med, men man kan istället träna både styrka och simning. Med hundar som exempelvis en Labrador fungerar det mesta inom träning och en löprunda kommer nog att uppskattas mer av din hund än dig tillslut!