Hunden brukar kallas för ”människans bästa vän”. Det är inte så konstigt, med tanke på vilken lojal vän en hund kan vara! Med en rätt uppfostran har du i hunden en riktig vän som är med dig i vått och torrt, som inte bryr sig om ifall du inte hunnit borsta tänderna en morgon eller som orkar lyssna på ditt gnäll i timmar. För att en hund ska må bra och ”nå sin fulla potential” krävs det att man tar hand om den på ett rätt sätt. Vad som är rätt sätt skiljer sig en del mellan olika hundraser, men självklart finns det några gemensamma punkter:

  • Ägna hunden mycket tid.
  • Ta med den ut på promenader, korta och långa. Flera gånger om dagen, läs på om hur mycket/ofta just din hundras behöver gå ut.
  • Aktivera hunden genom olika lekar, kasta bollar, låt den bära grenar och så vidare.
  • Den ska alltid ha tillgång till friskt, kallt vatten.

Sport för hundar
Agility är en hundsport som har sitt ursprung i England. Det kan enklast beskrivas som ”banhoppning för hundar”, eller ”hinderbana för hundar”. År 1987 blev sporten en officiell sport i Sverige, efter att Marie Hansson, författare och hundpsykolog, tagit med den till Sverige år 1985.
Hundarna tävlar i Sverige i tre storleksklasser: small (mankhöjd under 35 cm), medium (mankhöjd 35-43 cm) och large (mankhöjd 43 cm och uppåt). Det finns flera olika hinder hunden ska ta sig förbi/igenom, bland annat gungbräda, tunnlar, slalom och hopphinder. Tävlingen går ut på att ta sig förbi dessa hinder så fort som möjligt, och med så få fel som möjligt.

Ta med valpen på kurs
Är man nybliven hundägare till en liten valp kan det vara en god idé att gå en så kallad valpkurs. Dessa hålls på många platser landet runt, och anordnas oftast av olika hundföreningar- och klubbar. Under en sådan här kurs får man lära sig alltifrån hur man gör hunden rumsren och lär den gå fot till hur man får hunden lydig och lyhörd. En värdefull investering för att få den lojale kamrat man är ute efter!