Ibland råkar våra husdjur ut för olyckor vilket är hemskt att uppleva, det råder det inga som helst tvivel om men som tur är går veterinärernas teknik framåt, och det är katten Vincent ett bra exempel på – han har nämligen fått robotben, eller benproteser som läkarna väljer at benämna dem.

katt softarAtt våra husdjur har känslor är ett som är säkert, vilket det senaste exemplet på är kattmamman som bröt sig in hos veterinären för att träffa sina nyfödda kattungar som vi tidigare berättat om, så när djuret mår dåligt vill vi såklart hjälpa. Och någon som tar det hela ett steg längre än de flesta djurälskare är veterinären Mary Sarah Bergh. Hon har nämligen gett katten Vincent, som hittades övergiven med skadade bakben på en campingplats, ett helt nytt liv genom att ge honom benproteser. En helt ny typ av operation för att skapa ett så normalt kattliv för Vincent som möjligt, rapporterar Göteborgs Posten.

Flera operationer

För att få Vincents nya ben att fungera har det krävts flera operationer. Hans första gjordes till exempel i februari 2014 och då började man med att amputera hans skadade bakben sedan satte man in metallskenor i de resterande benen som fanns kvar som man sprejade med antibiotisk sprej. När detta sedan läkt har man kunnat fästa proteserna och nu kan Vincent leva som vilken katt som helst – se bara på videon nedan där doktor Mary Sarah Bergh också berättar mer om operationerna samt varför man valde att genomföra dem: