När man tränar hunddressyr och just i agility och liknande så är det väsentligt att man har en hund av ras som kan tränas i denna sport. Hundraser som är kända för att briljera som hundras för agility är Jack Russel, Collies och liknande småhundar som är energiska och har vissa gener för att vara grythundar som kryper i små utrymmen. Hunddressyr är dock inte sluten till en typ av hundras utan hundraser som schäfrar har varit framgångsrika i att tävla i lydnad och är nog därför de används som polishundar.

hund leker med bollFör den som är intresserad av hunddressyr vet att det inte är en lätt sak det där med att träna hund och göra det på tävlingsnivå. Att det dessutom kräver en hel del utrustning och kunskap är inte heller helt självklart för alla. Många tar reda på hundens stamtavla och möjligheter innan de skaffar hund, hunden kan då falla in i sin naturliga dressyr direkt ni börjar träna och det kommer att gå betydligt enklare än med en hund som inte har det i sig.

Rätt tävling från start

Den tävling man väljer att sin hund skall syssla med kan ha med dennes gentavla att göra, många hundar har jakt eller gryt i sig och dessa hundar är duktiga på att spåra. Att spåra är en stor del av agility då de ofta får använda sitt luktsinne till att finna gömda godisbitar och utveckla sin sökarförmåga. Genom att söka så utvecklar hunden sin slutledningsförmåga, något som de behöver för att klara sig igenom många banor. Har man hundar som är till för utställning så är det viktigt att man kollar upp deras möjligheter från start, här kan man träna hunden så mycket man vill i lydnad utan att hunden vinner en enda tävling. Det gäller här istället att man har rätt utseende på hunden, det kan handla om låga eller höga ben respektive mönster i ansiktet som avgör hundens framtid i utställningar. Det är också viktigt med olika sorters utrustning i de olika hundtävlingarna:

  • Hundkoppel är det mest grundläggande men ack så viktigt, med kopplet kan du avgöra om hunden skall gå vid din sida och hur.
  • Sele för att få hunden att gå på ett speciellt sätt bredvid vid hundutställningar.
  • För agility är det alltid smart att låta hunden få träna på hinderbanan hemma och därför krävs det att man har tunnlar och hopphinder.
  • Klickdosa som ersätter godsakerna, använd en klickdosa som låter varje gång hunden gör något bra i kombination med godis, fortsätt med klicket men avvänj från godiset.