Hundägare med ett intresse för jakt? Då kan det vara intressant att se huruvida din hund skulle passa sig såsom jakthund – och det är något som jägarna med jakthund har bästa tipsen på hur du kan se om din hund skulle passa.

6803566-jack-russel-terrierHundar och jakt är ett ämne vi vidrört tidigare, och många hundägare med naturintresse kanske också är intresserad av jakt men tillsammans med sin hund men inte vet om hunden är lämpad. Turligt nog lät tidningen Svenska Jakt sina läsare att svara på en hel del frågor just rörande hundar och en av dessa handlade just om vilka egenskaper en hund bör ha om den ska passa för jakt. Så vad är svaret? Att hundens mentalitet är viktigast för att den ska passa sig bra som jakthund. På det stora hela ser deras önskelist på en bra jakthund ut som följande:

  1. Mentaliteten – den ska passa bra i familjen och den ska passa bra för den typen av jakt man vill utöva.
  2. Hunden ska vara vid god hälsa – ska man köa en ny jaktkamrat är det många som anser att hunden ska varit hälsokontrollerad och också hundens föräldrar ska vara det.
  3. Hundens härstamning – den ska vara känd
  4. Hunden ska ha föräldrar som har prov- och tävlingsmeriter för att hundägaren ska överväga att börja träna en hund till jakt.

Så hur har jägarna valt hund och hundens ras har när de ska använda den för jakt? Det har man också svarat på till tidningen. Enligt deras sammanställning har de flesta valt en jakthund efter att man ansett att hunden har en ras som också har ett speciellt jaktsätt som passar med jägarens jaktstil. Att rasen har en personlighet man gillar eller att man haft rasen förr. Sedan framkom också att man valt sin jakthund efter hur den ser ut, att man tycker att rasens utseende tilltalar en. Så om man ska veta om ens egen hund passar för jakt kan det med andra ord vara bra att läsa på lite om hundens ras. På så vis kan du snabbt se om din hund har en mentalitet som är passande för jakt, men kom också ihåg att alla hundar gillar att jaga mer eller mindre – så ta med hunden ut och testa, kanske träffar ni båda helt rätt!