Att hunden är människans bästa vän är någonting som är allmänt känt. Den finns där när man är ledsen, glad, arg eller sur. Den väntar tålmodigt på att man ska komma hem, och är alltid lika glad att se en. Det är villkorslös kärlek. Därför skulle det ju vara så fantastiskt om man kunde ta reda på vad den tänker på. Vad det är som rör sig i huvudet på hunden. På så vis skulle det vara lättare att tyda hunden. Om hunden är hungrig kan den visa, om den vill gå ut, eller sova. Nu kan den ju såklart redan göra det – men ibland är det inte lätt att veta. Är du törstig eller är du hungrig? Vill du gå ut eller bara ha uppmärksamhet? Det är ett ständigt gissande, och det skulle försvinna om vi fick veta mer om hur hundar tänker. Extra bra skulle det så klart vara om hunden blir sjuk. Då kan den på riktigt berätta hur den mår, var den har ont och hur den vill hantera det. Som det är nu är det väldigt svårt att veta vad man ska göra med en sjuk hund, speciellt i slutskedet (för dig som går igenom detta kan vi rekommendera att prata med en veterinär, på http://sollentunadjurklinik.se/ finns all hjälp du behöver för att hjälpa din hund).

Framsteg med forskning

Dagens nyheter har skrivit om möjligheterna att läsa av vad en hund tänker och känner, om vad som pågår i hundens huvud, och de skriver att amerikanska forskare hoppas kunna lära sig mer om hundens inre liv med hjälp av en magnetkamera. Det är väldigt intressant. Forskarna har lät två hundar ligga stilla medan de först signalerade att de var dags för varmkorv, och sedan att det inte skulle bli någon mat. Samtidigt skannade magnetkameran deras hjärnor, och de två bilderna av hundarnas hjärnverksamhet visade storskillnad beroende på vilken signal de fick.

Detta var ett väldigt enkelt experiment – det första, men forskarna säger att det kommer att komma fler. Det är verkligen otroligt spännande! Tänk om man kan förstå hunden på ett annat sätt? Tänk vilka möjligheter det kommer att ge.